Üzerlik Tohumu 100 GR
- OG natural
- Ürün Kodu : 8682792203528
Önemli Hatırlatma: Bu ürün sadece belirli il ve ilçelere soğuk zincir araçlarımız veya kurye ile DÜKKAN KURYESİ hizmeti olarak gönderilmektedir. Kargo firması ile gönderim yapılmamaktadır.
DÜKKAN KURYESİ zamanlarını ve bölgelerini incelemek için tıklayınız.
Latince adı Peganum Harmala olan üzerlik otu sedef otu familyasından bir bitkidir. Eski zamanlardan beri çay ve kür yapımında kullanılan üzerlik tohumu, halk arasında nazar otu olarak da bilinmektedir.
Bilgilendirme: Doğal kurutma yöntemiyle kurutuldu. Işınlama yoktur.
Net Miktar (g/ml): 100 Gr.
Üzerlik Tohumu
Ülkemizde yetişen tüysüz dik bir bitkidir. Halk arasında adı nazar otu ve yabani sedef otu olarak da bilinir. Kuzey yarım kürede geniş bir alana yayılmıştır ve Orta Anadolu’da 30-50 cm boyları arasında yaşamaktadır. Üzerlik ülkemizin dağ eteklerinde, çayırlarda, yol kenarlarında ve çimenliklerde yetişir. Meyveleri yazın olgunlaşan üzerliğin yağı, tohumu, kökü endüstri alanında ve tıpta kullanılmaktadır. Özgün bir kokusu ve acımsı bir tadı olan bu bitkinin tohumları halk tarafından kötülükleri uzaklaştırdığına inanıldığı için birçok evde yer almaktadır.
Üzerlik Tohumu Ne İşe Yarar?
Üzerlik Mayıs ve Temmuz aylarında çiçek açar ve tohum oluşturmaya başlar. Eylül, Ekim aylarına doğru 3-5 mm büyüklükte kahverengi ve siyah renkte tohumlar oluşturur. Tohumunun dışı kırılgan bir yapıya sahiptir. Üzerlik tohumu arkeolojik dönemlerde de kullanılmıştır. Öyle ki Anadolu’nun en eski yazılı metinlerinden birinde üzerlik bitkisinden bahsedilmektedir. İslamiyet’ten önce Türkler, bazı ruhsal hastalıklarda ve nazardan korumak için tütsü olarak üzerlikten yararlanmışlardır. 15. yüzyılda yazılan Yadigâr adındaki bir tıp kitabında da geçen üzerliğin; bağırsak, ciğer, boğaz ağrısı, karın ağrısı, ateş düşürücü olarak kullanıldığından bahsedilmiştir.
Nasıl Kullanılır?
Çay: Üzerlik tohumunu çay olarak hazırlamak çok basit. Önce 2 bardak ölçüsünde su hazırlayın. Suyun içerisine bir yemek kaşığı üzerlik tohumu ekleyin. Daha sonra 3 dakika kaynatın ve kaynadıktan sonra 5-10 dakika arasında demlenmesini bekleyin. Demlenen çayınızı bir bardağa aktarırken süzmeyi ihmal etmeyin. Damak zevkinize göre limon, bal ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Tütsü: Üzerlik tohumu tarih boyunca nazarlardan ve kötü enerjiden arındırması için birçok insan tarafından kullanılmıştır. Sizde tütsü olarak üzerlik tohumunu kullanmayı düşünüyorsanız ev ve ofislerinizde rahatlıkla yakabilirsiniz. Bu tohumların kötü bir kokusu olmadığı gibi bulunduğunuz mekâna da hoş bir koku salacaktır.
Öneriler
Üzerlik tohumunun çayını günde 1 defa tüketmenizi öneriyoruz. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu tekrar hatırlatıyoruz. Hamile kadınlar, emziren anneler, ciddi bir rahatsızlığı bulunanlar ve ilaç kullananlar, bu tarz bitkisel takviyelerle sağlığınıza kavuşacağınızı düşünmeyin. Lütfen önce doktorunuza danışın ve görüşlerini uyarlayın.
Yeryüzü otlarımıza göz gezdirmek isterseniz Şifalı Otlar kategorimizi incelemenizi tavsiye ederiz.
Üzerlik Tohumu Faydaları
- Üzerlik içerdiği afrodizyak etkisinden dolayı bazı kişilerde baş ağrılarına ve depresyona iyi geldiği söylenmektedir.
- Tohumundan elde edilen yağlar tıbbi alanlarda kullanıldığı gibi çay olarak da kullanıldığında bitkisel takviye olarak vücudumuza yarar sağlamaktadır.
- Çay olarak içilen bu tohumlar gribal enfeksiyon rahatsızlıklarında doğal bir antibiyotik görevi alabilmektedir.
- Boğaz ağrısı ve boğaz iltihabı konusunda iyileşmeye yardımcı olan bir durumu vardır.
- Astım hastalarından bazıları da yine astım konusunda hafifletici özelliklerinin olduğunu söylemektedirler.
- Bu tarz gribal enfeksiyonlarda yaşanan şiddetli öksürüğünde azalmasında bitkisel bir takviye olmaktadır.
- İçeriğinde bulunan maddeler sayesinde çayı içtikten sonra rahatlama etkisini üzerinizde hissedebilirsiniz.
- Unutkanlık ve uyku problemleri yaşayanların tavsiyelerine göre de yine bu sorunlara da bitkisel bir takviye olabilmektedir.