Atalık tohum diğer adıyla ata tohumu veya yerli tohum, yüzyıllar boyunca Anadolu'da kullanılmış olan genetiği bozulmamış GDO'suz, ilaçsız tohumlardır. Kısır veya hibrit olmayan bu tohumlar, doğurgandırlar. Bu da demek oluyor ki, süreklidirler, sürdürülebilirler.
Yerli tohumlar hem saf hem de doğaldır. Genetik dizileriyle oynanmamış olan atalık tohumların yapılarına insan eli ve teknoloji kesinlikle değmemiştir. Fakat doğanın bize sunduğu bu harika tohumları ne yazık ki hibrit tohumlar büyük bir tehlikeye sokmaktadır.
Atalık Tohum
Yerli atalık tohum, binlerce yıldır değişen koşullara uyum sağlayarak günümüze kadar ulaşmayı başaran, genetiği bozulmamış olduğu için sürdürülebilir bir genetik hazine bizim için. Bu yüzden gıdanın güvencesi olan bu biyolojik çeşitliliği destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz.
Atalık tohum yerine eğer tek tip veya hibrit tohuma mecbur kalsaydık, gıda bağımlılığı ve beraberinde açlık gelebilirdi. Bunun sebebi ise bilmediğimiz bir hastalığın veya öngörülemeyen bir felaketin o çeşidi yok edebileceği gerçeği. Bu yüzden çeşitlilik, yaşamın güvencesidir. Fakat günümüz şartlarında pek değeri bilinmeyen bu çeşitlilik, her geçen gün yok olmaya devam ediyor.
Laboratuvarlarda üretilen, numaralandırılan sadece ama sadece dış görünüşüyle insanları etkilemeyi başaran meyve ve sebzelere dönüşen bu tek seferlik tohumlar, Anadolu çiftçilerinin onlarca asırlardır sakladığı, ertesi yıl ise toprakla buluşturduğu hazine niteliğindeki atalık tohumları ne yazık ki tehdit ediyor. Küçük çiftçilerimiz, piyasa şartlarından dolayı bu çeşitleri ne yazık ki terk etmektedir. Ve yine ne yazık ki, tohumların dönüşüm süreçleri duruyor.
Atalık tohumların, gelecek nesillere de aktarılması adına çeşitliliğinin ekilerek çoğaltılması ve paylaşılması gerekiyor. Bu mucizevi tohumlar, bulunduğu yörenin çevre, toprak koşulları ve iklimine göre uyum sağlayarak yeteneklerini geliştirmiştir.
Yerel/Yerli veya Çiftçi Çeşidi Nedir?
Birbirinden farklı yörelerde çiftçilerle adlandırılan, seçilen ve günümüze kadar ulaşan, yerel koşullarımıza uyum sağlayan çeşitlere yerel, yerli veya çiftçi çeşidi denilmektedir. Yerel çeşitlerin tohumu ise yerel tohumdur. Domates, biber, fasulye, patates, mısır, Anadolu tütün ile sonradan tanışmış olsa da bu ürünlerde büyük çeşitliliğe sahiptir. Anadolu'nun bazı bölgelerinde bulunan satıcılar bu çeşitlere kendilerine göre isimlerde vermiştir. Ebem dedem domatesi, hıyarı gibi isimler bunlar arasında yer almaktadır. Yerel tohumların belli bir kısmı çeşit yani varyete olabilmektedir. Bir kısmı ise aynı çeşitten olsa da, görünüş ve tat gibi farklı özelliklere sahip olanlar, köylü popülasyonları olarak isimlendirilmektedir.
Yerli çeşitler, uzun senelerden beri babadan oğula geçmiştir, genetiği korunmuştur. Günümüzde hala kullanılıyor olması ise bunların atalık çeşit olduğunu gösterir.
Peki Hibrid Tohum Nedir?
Hibrit tohum, birleştiği zaman istenen karakterleri ortaya çıkarmaya yarayan gen kombinleri sağlayacak bireyleri verecek olan ebeveynler arasındaki birleşme ile ortaya çıkan bireyler anlamına gelmektedir.
Karma tohum olan hibrit tohumlar, melezleştirilmiştir. Aynı türde fakat iki farklı bitkinin çaprazlanması sonucu elde edilen hibrit tohumlar, aslına bakacak olursanız dayanıklıdırlar. Çoğu hava ve toprak koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Fakat Bu tohumlardan elde edilen meyveler ve sebzeler, doğurgan değillerdir. Bu tohumları yeni nesillere aktarmak mümkün değildir.
Hibrit tohumlar ile üretilen meyve ve sebzeler, besleyicilik açısından oldukça zayıftır. Market raflarında satılan meyve sebzelerde olduğu gibi, lezzetli de değillerdir. Nerede o eski meyveler değil mi?
Yoğun bir ilaçlama işlemine ihtiyaç duyan hibrit tohumlar, kolayca hastalanır ve mahsül veremez olurlar. Bu sayede yapılan üretimler genellikle yoğun ilaçlama işlemine mecbur kalır.
Geleceğini Koru: Yerli Tohum Kullan!
GDO'lu ve hibrit tohumların kullanımı sayesinde yerli tohumlar ne yazık ki her geçen gün azalmaktadır. Yerli tohumların geleceğini yok eden bu tohumlar; sağlığımızı, çocuklarımızı, gelecek nesilleri ve doğayı tehdit etmektedir.
OG Store olarak insanlığı bu konuda bilinçli olmaya davet ediyoruz ve atalık yerli tohumları destekliyoruz. Yerel tohumları çoğaltmalıyız, paylaşmalıyız, korumalıyız. Yerli tohumlar ile kendi mahsülümüzü hasat etmeli, sağlıklı yaşama, güzel bir geleceğe ve doğaya katkı sağlamalıyız.
Günümüz şartlarında betonlaşmış şehir hayatının içinde yaşıyor olsak bile, hobi olarak da olsa küçük bir bahçede, balkonda veya bir saksıda besleyebiliriz. Kendi ürünümüzü yetiştirebiliriz. Hem eğlenceli, hem de çok sağlıklı bir aktivite olmaz mıydı?
Çocuklarımızı toprakla, atalık tohumlarla tanıştıralım, onları da bilinçlendirelim. Yerli tohum tercih eden üreticileri, çiftçileri destekleyelim, yanlarında olalım.
OG Store olarak doğayı korumak, geleceğimizi sağlıklı kılmak ve çocuklarımızı daha sağlıklı bir geleceğe hazırlamak için ürünlerimizi atalık tohumlardan üretiyoruz.
Atalık Tohumlardan Üretilen Ürünlerin Besin Değeri ve Lezzeti
Atalık tohum ile elde edilen ürünler, hem besleyici değeri açısından hem de lezzet açısından daha farklıdır. Kimyasal maddelerin içerikleri (protein, lif, şeker, vitamin, antioksidan, gluten, renk, koku) gibi kalite özellikleri açısından geliştirilmiş çeşitlere göre çok daha üstündür. Güzel ülkemizin her yöresinin kendine has yemek ve beslenme alışkanlıkları vardır. Fakat bu yerel çeşitler, bu ürünlerin kullanımı sayesinde alışılmış lezzetleri verebilir.
Yerli Çeşitlerin Çevreyi Olumlu Etkiler
Atalık tohumlar, geliştirilmiş çeşitlere göre daha az su ve gübre istemektedir. Aynı zamanda bazıları hastalıklara ve zararlılara karşı çok daha dayanıklıdır. Haddinden fazla su, gübre ve içeriğinde hiç bir kimyasal kullanımı olmadığı için, kirliliğe de yol açmamaktadır. Bu sebeple doğa dostudur.