Bu makalemizde bugün sizlere enfes bir tatlı tarifi vereceğiz. Yapımı basit görünen ama aslında çok ince ayrıntıları olan şekersiz ayva tatlısı tarifi sizlerle.
Ayva tatlısının yapımı çok basit gibi görünse de, iyi bir ayva tatlısının çok ince detayları bulunur. Bu ince detayların arasında tabii ki şekere yer vermediğimizi belirtelim. Reçel mi yoksa tatlı mı ne olduğu belli olmayan bir tatlıdansa, şekersiz ama hem sağlıklı hem de bir o kadar lezzetli bir ayva tatlısı tarifi için hazır olun.
Kış meyveleri arasında bulunan ayva, tatlı yapımların da çok sık kullanılmaktadır. Özellikle besin değerleri korunmuş olan ayvaların içeriğinde çinko, demir ve bakır mineralleri oldukça zengindir. Dolaşım sistemi üzerinde oldukça olumlu etkileri bulunan ayva ile yapılan tatlılar, kalabalık sofralarımızın vazgeçilmez bir parçası olur.
Şekersiz Ayva Tatlısı Tarifi
Şimdi gelelim şekersiz ayva tatlısı tarifine. Listede OG'de yer alan malzemeleri linkledik. Üzerine tıklayarak inceleyebilir ve sepetinize ekleyebilirsiniz. Bu arada makalenin devamında yayınladığımız şekersiz ayva tatlısı tarifi videosunu izleyerek daha pratik hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler
- 4 Büyük Boy Ayva
- Ayva Kabukları
- Ayvanın Çekirdekleri
- OG Elma Suyu Konsantresi
- 400 Ml Su
- Yarım Limon
- Tarçın Kabuğu
- Karanfil
Üzeri İçin
- Tarçın Tozu
- Ceviz
Kreması İçin
- 1 Yemek Kaşığı Labne
- 1 Yemek Kaşığı Bal
Hazırlanışı
Öncelikle ayvaları yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölelim. Ortasında bulunan çöpü çıkardıktan sonra çekirdeklerini mutlaka ayrı bir yere ayırmayı unutmayın.
İşte İlk Detay
Ayvanın kendi çekirdeklerini kesinlikle atmayın. Çünkü tatlı oluşmaya başlarken şerbetin yoğunlaşıp kıvam almasını ve ayvaların renginin kırmızıya dönmesini sağlayan en önemli temel ürün bu çekirdekler olacak. Derin bir kaseye su ekledikten sonra içine yarım limon sıkalım ve kabukları soyulmuş ayvanın kararması için ardından hemen limonlu suya atıp bekletelim.
İşte İkinci Detay
Ayvanın kendi kabuklarını da asla atmayın. Çünkü pişme tenceresinin en alt katmanına ayvanın kabuklarını dizerek, ayvayı bu kabukların üzerine yerleştireceğiz. İşte bu sayede hem yapışmasını önleyeceğiz hem de şerbetin kıvam almasını sağlayacağız.
Granit tencerenin tabanına, ayva kabuklarını dizelim ve üzerlerine de ayvaları dizelim. Ayvaların tam ortasına ise eşit miktarda kenara ayırdığımız ayva çekirdekleriyle birlikte birer karanfil ekleyelim.
Şimdi ise yine tam ortasına elma suyu konsantresi dökerek (her ayva için 1 çorba kaşığı kadar) ayvaların etrafına 1 bardak su dökelim. Tencerenin ortasına ise 1 adet tarçın kabuğu koyalım ve en kısık ateşte 40 dakika kadar pişirmeye gönderelim.
Krema Yapımı
Şekersiz ayva tatlısı kreması için, 1 yemek kaşığı labne peynirine 1 yemek kaşığı bal ekleyelim ve karıştıralım. Ardından buzdolabına dondururucuya gönderelim. Bu sayede krem şantiden çok daha güzel ve bir o kadar da sağlıklı bir kıvam olacak. Siz bile gözlerinize inanamayacaksınız.
Pişen ayvaları, servis tabağına alalım ve soğuduğu zaman üzerine dondurucuya gönderdiğimiz ballı labne kremamızı dökelim. Son olarak ise ceviz ve tarçın tozu ekleyelim. Şimdi yemeden önce yanına bir güzel de filtre kahve demleyin ve tatlımızın tadını çıkarın.
Yediniz en iyi ayva tatlısı olacağına biz çok eminiz.
Şimdiden afiyet olsun!